Seuran esittely - Föreningsinfo

Palkintoenjaossa Ida Nordström ja Rinkki 2021

Myrkyn Yksityisratsastajat ry on Etelä-Pohjanmaalla, Karijoen kunnassa toimiva jatkuvasti kasvava pippurinen ratsastusseura. Siitä todistuksena on itserakennettu maneesi, jonka avajaisia vietettiin 12.12.2003. Maneesi on rakennettu alusta asti lähes kokonaan talkootyöllä ja vain muutama erikoistyö on teetetty rakennusliikkeellä. Suurin kiitos maneesin valmistumisesta kuuluu  talkooporukalle, joka on tehnyt pyyteettömästi työtä maneesin eteen lähes viikottain, vaikka  kaikilla ei ole mitään erityistä sidosta hevosurheiluun vaan he ovat vain kiinnostuneita kylän kehittämisestä.

Haave omasta maneesista oli ollut seuran jäsenten mielessä jo useita vuosia, kun sitten vihdoin vuonna 1999 seuralle perustettiin oma maneesitoimikunta, jonka tehtävänä oli selvittää muun muassa erilaisia rahoitusvaihtoehtoja maneesin rakentamiselle. Toimikunta teki myös lähialueiden ratsastajien keskuudessa kyselytutkimuksen, jonka tulokset tukivat vahvasti maneesin rakentamista Myrkkyyn. Vuonna 2001 jätettiin sitten hankehakemus Maaseutukylät 2006 –hankkeelle ja hakemus sai myönteisen päätöksen saman vuoden lopulla. Maaseutukylät 2006 –hanke saa rahoituksensa alueellisesta maaseudun kehittämisohjelmasta eli ALMA:sta. Hankkeen kokonaiskustannusarvio oli 122 104 € ja rahoituksesta 30 % tuli TE-keskuksen kautta, 30 % Karijoen kunnalta ja 40 % seuran omaa rahaa tai talkootyötä.

Maneesin rakentaminen aloitettiin varsinaisesti vuoden 2002 keväällä ja se valmistui syksyllä 2003. Halli on kooltaan 22 m x 63 m ja toisella pitkällä sivulla on katsomo, joka on kooltaan 4 m x 20 m. Maneesissa on sen valmistumisesta lähtien järjestetty jatkuvasti valmennuksia ja kilpailuja sekä ratsastettu tietysti itsenäisesti ja ratsastustunneilla.

Suupohjan alueella ratsastajien määrä on noussut aivan huimasti viime vuosina ja kehitys näkyy myös Myrkyssä seuran jäsenmäärän ja uusien hevosenomistajien määrän kasvuna. Ratsastajia maneesilla riittää sekä omasta että lähialueiden seuroista ja hallia on tarjottu myös muiden harrastajaryhmien käyttöön. Maneesin rakentamisen yhteydessä ja seuran toiminnassa muutenkin tehdään hedelmällistä yhteistyötä yli kuntarajojen ja myös kieliaidat kahden kotimaisen kielen välillä kaatuvat, mikä koetaan toiminnassamme suurena vahvuutena.