Säännöt

MYRKYN YKSITYISRATSASTAJAT RY 

 

TOIMINTASÄÄNNÖT

 

1 § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Myrkyn Yksityisratsastajat ry. Yhdistyksen kotipaikka on Karijoki.

Yhdistys on perustettu 18.9.1992 ja siitä käytetään näissä säännöissä nimitystä seura.

2 § Tarkoitus ja toiminnan laatu

Seuran tarkoituksena on edistää ratsastusurheilua, hevosharrastusta ja hyviä hevosmiestaitoja sekä niihin liittyvää kansalaistoimintaa siten, että kaikilla on mahdollisuus osallistua kunto- ja terveysliikuntaan, kilpa- ja huippu-urheiluun tai näihin liittyvään yhdistystoimintaan edellytystensä ja tarpeittensa mukaisesti.

3 § Tarkoituksen toteuttaminen

Tarkoituksen toteuttamiseksi seura:

1. Tarjoaa

  • mahdollisuuksia kilpaurheiluun.
  • kuntoa ja terveyttä edistävää ja ylläpitävää liikuntaa.
  • harjoitus- ja valmennustilaisuuksia.
  • koulutustoimintaa, kursseja ja näytöksiä sekä kerhotoimintaa.
  • tiedotus- ja suhdetoimintaa, jolla seura pyrkii edistämään ratsastusurheilua ja hevosharrastusta.

2. Vaikuttaa laaja-alaisesti liikunta-, urheilu- ja yhdistysasioihin omalla alueellaan.

3. Voi harjoittaa julkaisutoimintaa

Toimintansa tukemiseksi seura voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, omistaa toimintaansa varten tarpeellisia kiinteistöjä sekä irtainta omaisuutta, toimeenpanna tavaran- tai rahankeräyksiä ja arpajaisia sekä hankkia varoja järjestämällä huvi- juhla- tai vapaa-ajan harrastustilaisuuksia. Seura voi myös välittää jäsenilleen voittoa tavoittelematta urheiluvälineitä ja –asusteita sekä harjoittaa välittömästi tarkoituksensa toteuttamiseen liittyvää tai taloudellisesti vähäarvoista elinkeinotoimintaa.

4 § Seuran jäsenyys muissa yhdistyksissä

Seuran jäsenyyksistä muissa yhdistyksissä päättää yhdistyksen kokous. Seura ja seuran jäsenet sitoutuvat noudattamaan niiden järjestöjen sääntöjä, joiden jäsenenä seura on.

5 § Seuran jäsenet

Seuran jäseneksi voi hallitus hyväksyä henkilön, joka hyväksyy seuran tarkoituksen ja sitoutuu noudattamaan seuran sääntöjä ja päätöksiä. Hallitus voi päätöksellään delegoida päätösvallan jäseneksi hyväksymisestä valitsemalleen henkilölle.

Seura voi hyväksyä varsinaiseksi jäseneksi henkilön, joka on edellisen kalenterivuoden aikana täyttänyt 18 vuotta. Seuran jäsenet ovat juniorijäseniä vielä sen vuoden, jonka aikana he täyttävät 18 vuotta.

Kunniajäseneksi voi seuran kokous kutsua hallituksen esityksestä henkilön, joka on erityisen merkittävästi edistänyt seuran toimintaa.

Kunniapuheenjohtajaksi voi seuran kokous kutsua seuran puheenjohtajana ansiokkaasti toimineen henkilön.

Kannattajajäseneksi voi hallitus hyväksyä henkilön tai oikeuskelpoisen yhteisön, joka tukee seuran toimintaa suorittamalla vuotuisen tai kertakaikkisen kannattajajäsenmaksun. Kannattavalla yhteisöjäsenellä on puhe- mutta ei äänioikeutta seuran kokouksissa. Hallitus voi päätöksellään delegoida päätösvallan kannattajajäseneksi hyväksymisestä valitsemalleen henkilölle.

Seura ylläpitää yhdistyslain edellyttämää jäsenluetteloa.

6 § Sitoutuminen eettisiin periaatteisiin ja urheilun oikeusturvalautakunnan sekä eettisten asioiden kurinpitolautakunnan toimivaltaan

Seura ja sen jäsenet sitoutuvat urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaan, reilun pelin periaatteisiin sekä liikunnan ja urheilun vakavaa epäasiallista käytöstä ja vakavia eettisiä rikkomuksia koskeviin kurinpitomääräyksiin sekä Suomen Olympiakomitean asettaman urheilun oikeusturvalautakunnan ja urheiluyhteisön eettisten rikkomusten kurinpitolautakunnan toimivaltaan ja noudattamaan edellä mainittujen elinten päätöksiä.

7 § Seurasta eroaminen

Jäsenellä on oikeus erota seurasta ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle, sen puheenjohtajalle tai ilmoittaa erosta seuran kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Hallitus voi päätöksellään valtuuttaa valitsemansa henkilön vastaanottamaan jäsenten eroilmoitukset. Ero voidaan katsoa tapahtuneeksi heti, kun ilmoitus on tehty, mutta eroava jäsen on velvoitettu suorittamaan jäsenmaksunsa kuluvan kalenterivuoden loppuun asti sekä hoitamaan muut seuran toimintaan osallistumiseensa liittyvät taloudelliset velvoitteet seuran toimintaperiaatteiden mukaisesti.

8 § Seurasta erottaminen maksamattoman jäsenmaksun johdosta

Jäsen katsotaan eronneeksi, jos hän on jättänyt kolme kuukautta sitten erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta

9 § Jäsenen erottaminen ja kurinpitotoimet

Seuran jäsen sitoutuu noudattamaan:

  • seuran, sekä niiden järjestöjen sääntöjä, määräyksiä ja päätöksiä, joiden jäsen seura on.
  • urheilun ja hevosten kohtelun eettisiä periaatteita.
  • voimassa olevaa antidopingsäännöstöä sekä kilpailutulosten ja – tapahtumien manipuloinnin kieltoa koskevia sääntöjä.

Seuran jäsentä tai toiminnassa mukana olevaa voidaan rankaista, mikäli tämä on toiminut seuran tai sellaisen järjestön, jonka jäsen seura on, sääntöjä tai tarkoitusta vastaan, vahingoittanut seuran mainetta, rikkonut liikunnan, urheilun tai hevosen kohtelun eettisiä periaatteita tai syyllistynyt antidoping rikkomukseen. Rangaistavaksi jäsen voi tulla myös syyllistyessään seuran toiminnassa tai sen ulkopuolella rikokseen, josta hänet on tuomittu ehdolliseen tai ehdottomaan vankeusrangaistukseen tai toimiessaan tavalla, joka täyttää yhdistyslaissa mainitut erottamisperusteet.

Liikunnan ja urheilun eettisten periaatteiden rikkomisena pidetään muun muassa huumeiden ja dopingaineiden käyttöä tai niiden käytön edistämistä, häiritsevää esiintymistä päihtyneenä seuran toiminnassa tai sen ulkopuolella sekä tupakkatuotteiden käytön yhdistämistä kilpailutilanteisiin. Kaikenlainen epäasiallinen tai rasistinen käytös kilpailu- ja harjoitustilanteessa, väkivalta, asiaton kielenkäyttö tai arvostelu, sukupuoleen kohdistuva häirintä sekä huijaaminen, manipulointi, lahjonta ja lain vastainen mainonta katsotaan urheilun ja liikunnan eettisiä periaatteita rikkovaksi. Sallittua ei myöskään ole vedonlyönti omasta kilpailusta itsensä tai välittäjän kautta.

Rangaistuksena voidaan määrätä varoitus, sakko, jäsenoikeuden määräaikainen rajoitus, kilpailukielto, toimintakielto seuran toiminnasta tai erottaminen seurasta. Hallitus päättää erottamisesta ja muista kurinpitotoimista sekä niiden yhteydessä annettavista rangaistuksista. Asianosaista on aina kuultava ennen päätöksentekoa.

Erottamis- ja kurinpitopäätös tulee voimaan heti ja sen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemän päivää sen jälkeen, kun päätös on lähetetty kirjattuna kirjeenä. Päätös voidaan antaa todisteellisesti myös muulla tavoin, jolloin päätös on tullut tietoon tiedoksiantohetkellä.

Erotetulla ja kurinpitopäätöksen kohteella ei ole oikeutta vaatia takaisin seuralle suorittamiaan maksuja.

Dopingrikkomuksista ja niiden seuraamuksista säädetään kansallisessa ja kansainvälisessä antidopingsäännöstössä sekä lajiliiton ja olympiakomitean antidopingsäännöstöissä.

Mikäli lajiliiton tai muun kattojärjestön sääntöjä tai määräyksiä epäillään rikotun, on ensisijainen kurinpitovalta näillä järjestöillä. Eettisten rikkomusten kurinpitolautakuntaan kuuluvat asiat käsitellään kyseisessä kurinpitolautakunnassa. Seura ottaa huomioon muussa elimessä tehdyt päätökset omassa kurinpitomenettelyssään.

10 § Liittymis- ja jäsenmaksut

Jäseniltä kannettavien liittymis- ja jäsenmaksujen suuruuden sekä kannattajajäsenmaksujen suuruuden päättää vuosittain seuran syyskokous. Kunniajäseniltä ja kunniapuheenjohtajilta ei peritä jäsenmaksua.  

Liittymis- ja jäsenmaksut voivat olla eri suuruisia eri jäsenryhmissä.  

11 § Seuran kokoukset

Seura pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta, joista kevätkokous pidetään helmi-huhtikuussa ja syyskokous loka-joulukuussa. Kokouksen paikan ja tarkemman ajan määrää hallitus.

Kutsu varsinaiseen ja ylimääräiseen seuran kokoukseen tulee julkaista vähintään 7 päivää ennen kokousta seuran verkkosivuilla tai lähettämällä kutsu jäsenen ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.

12 § Kevät- ja syyskokous

Kevätkokouksessa käsiteltävät asiat:

Kokouksen avaus

Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkistajaa ja ääntenlaskijat

Todetaan läsnä olevat äänioikeutetut jäsenet

Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Esitetään hallituksen laatima vuosikertomus ja tilinpäätös sekä toiminnantarkastajan antama toiminnantarkastuskertomus

Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Päätetään kokous

 

Syyskokouksen asiat

Avataan kokous

Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkistajaa ja äänten laskijat

Todetaan läsnä olevat äänioikeutetut jäsenet

Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Päätetään seuran jäsenyydestä muissa järjestöissä ja yhteisöissä

Vahvistetaan liittymis-, jäsen- ja kannattajajäsenmaksujen suuruus

Vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio

Valitaan hallituksen puheenjohtaja

Valitaan hallituksen jäsenet

Valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja

Päätetään tarvittaessa seuran edustajista niihin järjestöihin ja yhteisöihin, joissa seura on jäsenenä

Käsitellään kokouskutsussa mainitut asiat

Päätetään kokous

Asiat, jotka seuran jäsenet haluavat kevät tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on esitettävä kirjallisesti hallitukselle 30 päivää ennen kokousta.

13 § Seuran ylimääräinen kokous

Seuran ylimääräinen kokous pidetään, kun seuran hallitus katsoo sen tarpeelliseksi, seuran kokous niin päättää tai kun vähintään yksi kymmenesosa seuran äänioikeutetuista jäsenistä on jonkin määrätyn asian takia tehnyt siitä hallitukselle kirjallisen ilmoituksen. Ylimääräisen kokouksen kutsussa on ilmoitettava asia, jonka vuoksi kokous on koolle kutsuttu.

Ylimääräinen kokous on pidettävä viimeistään kahden kuukauden kuluessa siitä, kun jäsenet ovat tehneet siitä edellä mainitulla tavalla esityksen.

14 § Pöytäkirja

Seuran, sen hallituksen, jaostojen ja valiokuntien kokouksista on pidettävä pöytäkirjaa. Seuran hallituksen kokousten pöytäkirjat allekirjoittavat kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri.

Hallituksen, jaostojen ja valiokuntien pöytäkirjat tarkastetaan heti tai seuraavassa kokouksessa.

15 § Äänestys

Seuran kokouksissa on jokaisella täysi-ikäisellä varsinaisella jäsenellä ja kannattavalla henkilöjäsenellä sekä kunniajäsenellä ja kunniapuheenjohtajalla yksi ääni. Seuraa kannattavalla yhteisöjäsenellä on läsnäolo- ja puheoikeus.

Kokouksen päätökseksi tulee asiakysymyksissä se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Vaaleissa valituksi tulee eniten ääniä saaneet. Jos valittavana on vain yksi henkilö, valituksi tulemiseen vaaditaan kuitenkin yli puolet äänistä. Äänten mennessä tasan, ratkaisee asiakysymyksissä puheenjohtajan kanta ja vaaleissa arpa.

Kaikissa kokouksissa suoritetaan vaadittaessa äänestys suljettuja lippuja käyttämällä.

16 § Seuran hallinto

Seuran toimintaa ja taloutta hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksen valitsemat puheenjohtaja ja 4–10 varsinaista sekä 2–5 varajäsentä. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi (1.1.–31.12.)

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan muut tarvittavat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat sen tarpeelliseksi tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja sekä vähintään puolet hallituksen jäsenistä on läsnä.

Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Hallituksen tehtävänä on erityisesti:

  1. Toteuttaa seuran kokouksen päätökset
  2. Johtaa ja kehittää seuran toimintaa
  3. Valita tarvittavat jaostot, valiokunnat ja työryhmät sekä niiden puheenjohtajat
  4. Kutsua koolle ja valmistella seuran kokous
  5. Hoitaa seuran taloutta
  6. Pitää jäsenluetteloa
  7. Tehdä seuran tilinpäätös ja vuosikertomus
  8. Tehdä toiminta ja taloussuunnitelma seuraavaa toimintavuotta varten
  9. Hoitaa seuran tiedotustoimintaa
  10. Hyväksyä ja erottaa jäsenet tai valtuuttaa jäsensihteeri toteuttamaan jäsenten hyväksymistä ja erottamista
  11. Päättää jäseniä koskevista kurinpitotoimista
  12. Valita ja erottaa seuran palkatut toimihenkilöt sekä sopia heidän eduistaan
  13. Päättää seuran ansiomerkkien myöntämisestä ja muiden kunnia- ja ansiomerkkien esittämisestä
  14. Ryhtyä muihin toimiin, joita seuran etu vaatii
  15. Luovuttaa tilit tilin- tai toiminnantarkastajille erikseen sovitun mukaisesti

17 § Tilivuosi

Seuran toiminta- ja tilivuosi on kalenterivuosi.

18 § Nimenkirjoittajat

Seuran nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kukin yksin.

19 § Jaostot, joukkueet ja valiokunnat

Seuran jaostot, joukkueet ja valiokunnat voivat päättää sisäisestä toiminnastaan kuitenkin siten, että seuran hallitus vahvistaa niiden tekemät oikeustoimet.

Seuran jaostojen, joukkueiden ja valiokuntien taloushallinnosta päättää hallitus. Jaostojen, joukkueiden, valiokuntien ja seuran toiminnassa muuten mukana olevien yhdistyksen nimissä keräämät varat ovat lähtökohtaisesti yhdistyksen varoja. Hallitus päättää näiden varojen käytöstä.

20 § Sääntöjen muuttaminen

Näiden sääntöjen muuttamisesta päättää seuran kokous vähintään kolmen neljäsosan enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on erikseen mainittava seuran sääntöjen muuttamisesta.

21 § Seuran purkaminen

Seuran purkamisesta päättää seuran kokous kolmen neljäsosan enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on erikseen mainittava seuran purkamisesta.

22 § Seuran varojen luovuttaminen

Jos seura on päätetty purkaa, on sen varat luovutettava yhdistyksen sen tarkoitusta edistävään toimintaan purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Pesänselvityshenkilöinä toimivat kokouksen valitsemat henkilöt.

Seuran purkamisesta on ilmoitettava yhdistysrekisteriin.

23 § Saavutetut jäsenoikeudet

Sääntöjä muutettaessa saavutetut jäsenoikeudet säilyvät